Un lucru deosebit este conceperea si proiectarea unui mobilier de bucatarie. Nu este un proiect usor in cazul mobilierului la comanda insa cu rabdare si multa atentie, atat la cerintele clientului cat si la formele si spatiile existente trebuie sa ajungem in final al varianta agreata.
Cu studii si specializare in proiectarea mobilierului de bucatarie, in decursul celor 14 ani de proiectare am reusit sa fac o scurta prezentare a ceea ce insemna proiectarea acestui tip de mobilier. Inca din faza de concept a unei bucatarii ne raportam la cele mai des intalnite stiluri de bucatarii:
BUCATARIA IN STILUL CLASIC
BUCATARIA IN STILUL NEOCLASIC
BUCATARIA IN STILUL RUSTIC
BUCATARIA MODERNA-MINIMALISTA
De aceea, inca de la inceput clientul trebuie sa aleaga un stil de bucatarie, urmand apoi sa stabilim ce electrocasnice se doresc a fi incorporate in bucatarie.
Odata stabilite aceste doua criterii, se trece la partea de proiectare, ce se face respectand mai multe criterii asa cum sunt prezentate si de conceptul Dynamic Space al firmei austriece „ BLUM”( DESCARCA PDF) :
Planificarea unui spatiu suficient pentru depozitare
Proiectarea pe cinci zone de lucru:
- zona de provizii
- zona de pastrare
- zona de curatare
- zona de preparare
- zona de gatit/copt
Ordinea de amplasare a acestor zone de lucru , trebuie sa fie optimizata corespunzator in vederea pregatirii hranei intr-un timp cat mai scurt.
O ordine necorespunzatoare a acestor zone de lucru din bucatarie, atrage de la sine un efort suplimentar in pregatirea hranei, deci un timp de lucru mai indelungat, ceea ce trebuie evitat.
Mobilierul de bucatarie prezinta cele mai multe accesorii intalnite fata de orice alt mobilier din casa, accesorii ce confera mobilierului fiabilitate, utilitate si ergonomie.
In alegerea materialelor utilizate la fabricarea mobilierului de bucatarie se tine cont de stilul bucatariei proiectate. Precum accesoriile alese, si materialele utilizate la confectionarea blatului si a fronturilor sunt decisive in creearea stilului dorit.
Blaturile utilizate pot fi confectionate din mai multe materiale precum PAL, marmura, granit, compozite din piatra, compozite Acryl e.t.c., acestea avand rezistente la uzura diferite si costuri de fabricatie variate.
La capitolul fronturi putem spune ca materialele cel mai des utilizate sunt PAL-ul , MDF vopsit sau infoliat, sticla e.t.c.
Un rol important in creearea imaginii de ansablu perfecte a unei bucatarii, o au si electrocasnicele incorporate, astfel trebuie avut grija la alegerea acestora, incat acestea sa se potriveasca la stilul de bucatarie ales.
Va stam la dispozitie in cazul in care doriti mobilier de bucatarie pe raza judetului Mures.