In conceperea si proiectarea a orice tip de mobilier la comanda, avem in considerare cei trei factori majori care stau la baza crearii acestuia:
Bugetul de investitii
Este factorul major in crearea multor produse de mobilier , deoarece acesta influenteaza foarte mult calitatea, estetica si utilitatea mobilierului. Astfel ca in alegerea materialelor si accesoriilor folosite in conceptul mobilierului, acestea trebuie sa se incadreze real in bugetul de investitie alocat.
Deseori, din cauza bugetului se fac compromisuri in alegerea: materialelor, care mai tot timpul reflecta calitatea mobilierului accesoriilor care reprezinta fiabilitatea si ergonomia mobilierului formei-design-ului care satisface vizual si confera utilitatea mobilierului In final trebuie sa alegem chibzuit, ce compromisuri facem cand bugetul este limitat.
ESTETICA-DESIGN-ul
De multe ori unele piese de mobilier sunt foarte utile, ergonomice si se incadreaza in buget, insa nu sunt satisfacatoare din punct de vedere estetic. Estetica mobilierului ce ne inconjoara ne afecteaza fara sa vrem starea sufleteasca, astfel trebuie sa fim atenti la forma, culoare si senzatii in cazul alegerilor facute.
O forma nu prea primitoare, poate creea o stare de disconfort individului, un mic detaliu de forma poate duce la un esec total.
O culoare aleasa, poate pune mai bine in evidenta o forma sau o poate estompa. Deseori culoarea este decisiva la creearea mobilierului , ea influentand senzatia de caldura sau de rece a mobilierului, starea de voiosie sau starea de tristete pe care o induce mobilierul.
Senzatia pe care o ofera mobilierul la atingere, este si ea importanta, de accea trebuie sa alegem cu atentie materialele de fabricatie, ca individul sa se simta confortabil la atingerea mobilierului din jurul sau.
UTILITATEA-ERGONOMIA
Realizam mobilierul cu o destinatie utila aparte, asa ca nu trebuie sa uitam principalul scop al acestuia si trebuie sa respectam dimensiunile specifice utile pentru care a fost destinat.
Realizarea unui mobilier estetic ridicat, in bugetul alocat dar cu utilitate redusa, este o greseala enorma, deoarece nu concepem mobilier pentru a umple spatii, ci pentru a fi utile scopului creat.
Utilitatea este strans legata de ergonomie, mai exact putem avea un mobilier util ca spatiu de depozitare dar cu acces greu la acesta, de accea la proiectarea mobilierului trebuie tinut cont de utilizarea la maxim a spatiului util si accesul la acesta foarte usor si rapid.
Astfel in final, inca din faza de concept si proiectare a mobilierului, trebuie sa ne raportam la acesti trei factori, clientul sa poata avea rezultatul optim, echilibrul perfect, fara prea multe compromisuri.